Hesarin artikkeli 26.2.2011

Helsingin Sanomissa lauantaina toimittaja Pete Pokkinen haastatteli kahden yliopiston professoreita Internetin palveluista. Sekä professori Jussi Kangasharju Helsingin yliopistosta, että Marko Nieminen Aalto-yliopistosta arvioivat, että Internet-sivujen nykyinen kehitys ärsyttää lukijoita ja heikentää palveluiden käytettävyyttä. Käyttäjät voivat tuoda omia sisältöjään ja kommenttejaan Internetsivuille, joissa mainoksetkin vilkkuvat kilvan, jolloin ihmiset eivät enää löydä oleellista ja tarvitsemaansa tietoa helposti. Tiedon kriittinen arviointi myös vaikeutuu. He kommentoivat, että yksinkertaisena pysyttelevät sivustot, kuten Google, pärjäävät. 

Nyt onkin palveluiden tarjoajilla tuhannen taalan paikka sekä pitää lukijansa, että antaa heille mahdollisuus tuottaa omaa sisältöään nettiin, koska sekin tuntuu hyvin tärkeältä osalle palveluiden käyttäjistä. Miten tämä sitten tehdään niin, että varsinaisten palveluiden luotettavuus ja käytettävyys säilyvät? Kokeilin tässä talven mittaan oman sisällön tuottamista nettiin blogina ja tilattavina podcast-lähetyksinä. Toiminta ei ollut Internetin helpoimmasta päästä, kun piti selvitellä erilaisia tekniikoita tarkoitusta parhaiten palvelevaksi. Sikäli ymmärrän, että kun omien mielipiteiden tuonti jonkin netin uutisen perään on tehty helpoksi, niin sitä käytetään mieluummin kuin aletaan perustaa omaa ”mielipidekanavaa” vaikka blogin muodossa. Samoin ongelmana voi olla, että netin laajasti käytetyillä palveluilla on jo oma lukijakuntansa, jota oma blogi ei välttämättä saavuta.

Olisko mahdollista tehdä netin palveluiden oheen helppokäyttöisiä mutta varsinaisista uutisista ja itse palveluista erillään olevia helppoja julkaisualustoja? Sehän voisi olla vaikka sanamäärältään rajattu paikka, johon palvelusta olisi helppo päästä, ja muutkin mahdolliset lukijat ymmärtäisivät kommenttien ja tekstien, kuvien ja muun käyttäjien luomien sisältöjen liittyvän siihen varsinaiseen palveluun. Pidettäisiin sivustot selkeinä, mainokset pienempinä ja käytettävyys kinginä?

Pala Iltasanomien sivustoa