Torniossa  Lappian Musiikkitalolla ihan Ruotsin naapurissa pärähti käyntiin MyMobileMyLife-työpaja-festivaali. Osallistujia tänne raukoille rajoille oli saatu useasta eri kulttuurista: 16 eri kansallisuutta oli edustettuna. Vuorovaikutus on tärkeää ideoiden jalostumiselle sekä suhteiden luomiselle ja se varmaankin korostuu, kun mobiili-ihmiset kerrankin pääsevät puhumaan nokitusten.

Tunnelmia ja odotuksia?

Saalistavoitteena osallistujilla tuntui etupäässä olevan hyvä keskustelu, ajatusten vaihto ja uusien ideoiden saaminen. Järjestävistä osapuolista Seija Jäminki (KTAMK) Torniosta ja Ville Virtanen (MKFC) Tukholmasta odottivat mielenkiintoisia keskusteluja ja jatkuvaa laaja-alaista yhteistyötä tiedonhallinnan haasteineen. Itse en oikein tiennyt mitä odottaa mutta alun esiintyjien pienoinen konflikti kyllä herätti.

Ville Virtanen ja Seija Jäminki

Kulttuurien eroja

Afrikasta kotoisin oleva Eva Kagiri kertoi yleisten olojen sekä mobiilipalveluiden ja -laitteiden yhteentörmäyksestä Afrikan maissa. Eva korosti, että maassa, jossa osa ihmisistä ei osaa lukea tai kirjoittaa ja esimerkiksi sähkön saannin mahdollisuudet koteihin ovat eri luokkaa kuin Euroopassa, on mobiililaitteen oltava sellainen, että sitä voidaan käyttää ja siitä on myös hyötyä.

Eva Kagiri

Seija Jämingin tuumatessa, että onhan meillä Lapissa samanlaiset olosuhteet kuin teillä siellä Afrikassa, on kouluttamatonta ja köyhää väkeä, Michael Lewis ponkaisi ylös tuoliltaan ja sanoi, että olisi varmaan parasta, että kukin puhuu vain omasta puolestaan ja antoi esimerkkejä tietokoneen käytöstä Afrikassa mm. valaisimena.

Michael Lewis antaa palautetta.

Afrikan ja Suomen oloja ei mielestäni voi verrata: onhan meillä täällä sentään sähköt; mahdollisuudet ihan toista luokkaa. Ja kyllä Suomessa perusopetus, kuten luku- ja kirjoitustaidon oppiminen, osuu jokaisen kohdalle. Samaa painotti myös Eva Kagiri: "target the market": turha tuoda meille tekstiviestilaitteita, jos haluamme ja pystymme käyttämään ääniviestejä paremmin.

mTietoturvaa

Michael Lewis puhui muuten tärkeästä, kaikkea mobiilitoimintaa läpileikkaavasta mSecurity-aiheesta, josta minusta kyllä aina täytyy pitää melua. Mobiililaitteella, kuten vaikka kunkin henkilökohtaisella puhelimella on monta roolia: sillä käydään Facebookissa ja Twitterissä, maksellaan laskuja ja pitääpä se usein sisällään myös työdokumentteja. Aika monta bluetoothit levällään olevaa mobiilipäätettä löytyi myös salista osallistujilta. Michael antoi arvokkaita tietoturvavinkkejä kuulijoille:

  • käytä salasanaa
  • käytä salausta
  • pysy ajantasalla
  • käytä virustorjuntaa
  • sulje bluetooth

Michael Lewis

Ajatuksia heräsi

Oli mielenkiintoista kuulla erilaisen kulttuurin piiristä olevien ihmisten tarpeista mobiilipalveluihin. Aurinkopuhelimet, ääniviestit, lähipiirille (ei siis poliisille) lähetettävä hälytys, opiskelu vain puhelimen varassa: ei välttämättä sellaista mobiilitoimintaa mikä suomalaisille tulee mieleen. On vain muistettava, että meidän ennakkokäsityksemme ja tietomme toisista kulttuureista eivät välttämättä ole oikeita. Puhumalla sekin selviää. Nokatusten tai vaikka mobiililaitteiden välityksellä. Laite ei ole itsetarkoitus, vaan ihmisten välinen väline.

MyMobileMyLilfe-työpaja-festivaalin osallistujia